Konec projektu ve FN Hradec Králové. Tradiční čínská medicína a tradiční český příběh?

Byla zpráva o zastavení projektu kliniky TCM ve FN Hradec Králové překvapivá, nebo očekávaná? Tak i tak. V každém případě to není zpráva dobrá.

Proč?

Vezměme to popořádku.

Mezivládní dohoda znamenala, že někdo “nahoře” pochopil, jak je nutno začít se sbližováním různých obsahů medicínských věd a vytvořit medicínu moderní, globálně fungující, a sdílet ji v podobě balíčku, kterému aktuálně říkáme metody TCM. Je to běžné v řadě zemí celého světa, nejen EU. Autorita fakultní nemocnice je nenahraditelná. Možnost získávat relevantní autentická data taky. Taky to celé pěkně vypadalo.

Jenže to bychom asi neměli v Čechách brát jako jistotu.

Příprava stavby kliniky TCM ve FN Hradec Králové byla ukončena, aniž začala. Autoritu celý projekt takto prostě ztrácí a už ji nikdy nezíská. Vždycky se vynoří stín pochybností. Co to vlastně mělo znamenat? A investigativci zajásají. Stamilióny ve stavebním projektu? Dar z Číny? Komu, od koho? Mezivládní projekt bez výběrových řízení? Jsou v tom velký prachy? Nebo žádný? Kde jsou? A když jsou, čí jsou? Mediální zájem bude jistě zaručený. Odpovědi na otázky – s ručením omezeným…

Vedení FN HK nelze nic vytknout. Přijali zadání a snažili se je splnit (přes kritiku, výpady a urážení), poskytovali informace, které mohli. Udrželi Cetrum TCM, ambulanci, kterou tedy podle odhadu a dostupných čísel navštívilo odhadem minimálně 5000 pacientů. Ti si to platili sami, nezatížili fondy pro potřebné dětičky nebo eldéenky, ba ani nevyzobali prémie pro zdravotní sestry.

Ministerská předvolební škatulata loni přinesla příznivý výsledek, schválení zákona 96/2006 Sb. Že paradoxně zmrazil na chvilku celý prostor TCM, je jiná věc a ta se jistě brzy vyřeší. Možná by se toho měli více ujmout všichni, jichž se to týká, a společně konat.

Jistě bude časem zveřejněn důvod, nebo historie tohoto projektu. Nebo pikantní detaily. Možná se bude několik let plánovat stavba v Praze. V Motole? Nebo na zelené louce, plné květů? Nebo v browfieldu? Paláci? Kde?

Uvidíme.

Potřeba metod TCM pro maximální počet klientů je stále naléhavější. Nízké náklady, dostupnost, prevence, samoléčba, využití schopností vlastního organizmu, snižování bolesti, urychlování léčby, a hlavně sdílení těchto výhod s medicínou západní, to jsou argumenty.

Co nebylo dobře? Z halasných vět o mezivládní spolupráci se vyklubal projekt, jehož původ a směr se prostě ztratil v mlze. Co přijde dál?

To se jistě brzy dovíme. Až utichne jásot konzervativní obce ctihodných, pacienti skromně připomenou, že stále hledají pomoc, kterou jim západní medicína není schopná dát. Je ale schopná přijmout a sdílet metody TCM, které doplní jejich obvyklé, někde již nedostačující, a zmírní bolest, urychlí hojení, dají naději. První, druhé ani třetí čtení návrhu zákona o nepomoci jim moc neuleví. Kolik jich asi umře nebo bude trpět, než senát moudře rozhodne a rozhodnutí prosadí?

 

Jan Hovorka

Nadační fond na podporu Tradiční čínské medicíny a alternativ

 


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/doc/www.tcmrevue.cz/www/wp-content/themes/ribbon/single.php on line 35

Comments

  1. By Hana Bláhová