Florian Ploberger: Studium a poznávání různých zdrojů je přínosem pro sdílenou medicínu, včetně TCM

Doktor Florian Ploberger je expert nejen na tradiční čínskou medicínu (TCM). Zaměřuje se i na studium medicíny původem tibetské, včetně analýzy účinku tamějších bylin (a na interdisciplární výzkum nejen těchto oborů).  I v TCM je potvrzeno, že rostliny původem z těchto oblastí obsahují výrazně víc léčivých látek. Současně se Florian Ploberger zaměřuje i na srovnávání evropských léčivých bylin s těmi, které jsou užívány v TCM. Je to cesta sdílení informací a poznatků. Nedávno vydal další knihu, která bude určitě zajímavá i pro naše čtenáře.

Za posledních dvacet let jste publikoval přes deset knih. Co vás motivuje k tomu, vydat knihu téměř každý rok?

Podle čínské i tibetské astrologie jsem se narodil v roce vodního buvola. Lidé, kteří se narodili v tomto znamení, by měli být vytrvalí. A to na mě perfektně sedí. Kromě toho se rád učím a relaxuji při čtení a psaní různých textů. Takže psaní je jedním z mých každodenních rituálů. Samozřejmě si taky rád prohlížím hotové knihy.

Většina vašich knih je zaměřena na oblast tradiční čínské medicíny (TCM), v posledních letech ve vztahu k západním léčivým bylinám. Proč právě terapie evropskými léčivými rostlinami?

Existuje několik důvodů: Mnozí lidé rádi používají bylinky nalezené v jejich bezprostředním okolí, které mohou dokonce růst i na zahradě, protože jsou s nimi spojeny. Kromě toho lze takto získat západní byliny, které mají ověřený legální zdroj a kvalitu léčivých bylin, a pokud jsou získány z vhodných míst, mohou býttak garantovány. A samozřejmě cena hraje důležitou roli: západní bylinky stojí pouze asi 20 procent odpovídajících bylin TCM.

Jsou čínské bylinky účinnější než ty západní?

To bych neřekl. Fytomedicína je pragmatický obor a Číňané mají oproti západu výhodu, že jsou bylinky popsány, prostudovány konkrétněji, a proto jsou i přesněji použitelné. V mnoha nemocech léčených metodami čínské medicíny mohou být  rovnocenně využity západní byliny. Výjimkou jsou tzv. Qi nebo krevní tonikum s Rdx. Ženšen (Renshen), Rdx. Angelicae sinensis (Danggui) nebo Rdx. Astragali (Huangqi) – tyto bylinky nahradit 1:1 západními bylinkami nemůžeme.

Jak si vysvětlujete rostoucí zájem o téma „Západní byliny z pohledu TCM“, který zaznamenáváme v posledních letech?

V posledních 20 letech, od prvního vydání mé knihy „Western Herbs from Perspective of TCM“, se v této oblasti událo mnoho. Nejen odborníci TCM, ale také veterináři, lékárníci a antropologové se stále více zabývají touto problematikou. Samozřejmě se nechceme spoléhat pouze na stovky let staré zkušenosti našich čínských kolegů. Nicméně výše uvedené argumenty jistě podporují používání našich úžasných západních bylin.

Podle vašeho postoje se zdá, že jste byl ověřen časem a zkušenostmi mnoha praktiků. Nyní již existuje mnoho knih TCM v kontextu západních léčivých rostlin. Máte zkušenost s profesionální výměnou názorů či praxí s vašimi kolegy na toto téma?

Tato výměna se obvykle koná do značné míry. Početná skupina kolegů, kteří se zabývají tématem západních bylin, obohatili mou poslední knihu o předmluvu. Již několik let byly na různých kongresech TCM pořádány workshopy nebo tematické dny věnované západním bylinám. Jeden z největších kongresů TCM v Evropě, byl kongres TCM v německém Rothenburgu. Za poslední roky vykonalo několik autorů opravdu odpovědnou práci popisující západní byliny podle kritérií TCM. Pokud se v popisu jednotlivých rostlin někdy vyskytují rozdíly, je to jen vítané, neboť tyto rozdíly lze považovat za základ pro diskusi.

Nejméně dvakrát ročně se nacházíte v Asii a to na delší dobu. Proč?

Když se zabýváte asijskými zdravotnickými systémy, je velmi přínosné, že jste v kontaktu s místními lékaři. Některé věci se snadno učí z knih, ale osobní kontakt s jejich učiteli je pro praktického lékaře tradičního léčebného systému velmi důležitý. Sledování zkušených lékařů, kteří mluví se svými pacienty, jejich léčení atd., mi velmi pomáhá.
Od roku 2011 mám čestný úkol překládat nejvýznamnější text tibetské medicíny – jeho tibetský titul je Rgyud bzhi – do němčiny. To by sotva bylo možné bez podpory učenců.
Kromě toho ti, kteří pracují v lékařské profesi, podle tibetské filosofie pracují s „relativními znalostmi“, které lze získat studiem knih; Navíc pak existuje „absolutní poznání“, které můžeme vnímat v přítomnosti mudrců a posvátných míst.

Stručně řečeno, mohl byste vysvětlit rozdíl mezi čínským a tibetským lékem, který je pro vás nezbytný?

Samozřejmě existuje mnoho paralel mezi těmito dvěma tradičními zdravotnickými systémy. Hlavní rozdíl je v náboženství Tibeťanů, buddhismu. Tibetská medicína je neoddělitelně spjata s buddhistickými hodnotami. Například Tibeťané věří, že příčinou jakéhokoli utrpení je nevědomost. Další koncept, který obohacuje mou práci, je karma nebo příčina a následek. Nic z toho nevyplývá. Každá akce, kterou vykonáváme s tělem, řečí a myslí, má dopad na náš budoucí zdravotní stav. Pokud budeme jednat eticky korektně, a tak vydělávat zásluhy, zasíláme semena pro budoucí blahobyt. Na druhou stranu, pokud neděláme čestné činy, jako je zabíjení, krádež, sexuální pochybení, lhaní, atd. S tělem, řečí a myslí, klademe základy pro budoucí utrpení. Podle buddhistické filosofie je tedy každá živá bytost zodpovědná za svůj osud a může ji tak formovat.

 

Florian Ploberger (MD, BAc, MA), Rakousko

Provozuje praxi ve Vídni a Badenu

Zaměřuje se na mezinárodní interdisciplinární a univerzitní vzdělávací aktivity. Je prezidentem ÖAGTCM, a byl pověřený Men-Tsee-Khang (institut tibetské medicíny a astrologie v Dharamsala, severní Indie) překládat nejvýznamnější práci tibetského lékařství (rgyud bzhi).
Člen výkonného výboru WFCMS (Světová federace společností čínské medicíny).

Ředitel „Aliance výzkumu a vývoje tradiční medicíny, doplňkové medicíny a integrativní medicíny“ Fudan University v Šanghaji. V roce 2018 byl jmenován členem redakční rady Mezinárodního časopisu čínské medicíny.
www.florianploberger.com

 

Ploberger Florian 

Herbal Formulas. Western Herbs from the TCM Perspective
450 pages, many coloured pictures, hardback 
ISBN: 9783902735980 79,00 Euro 

http://www.bacopa.at/page/md3000003_35980.html


Warning: Use of undefined constant rand - assumed 'rand' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /www/doc/www.tcmrevue.cz/www/wp-content/themes/ribbon/single.php on line 35